8 Kasım 2009 Pazar

Düzeltme mi? Kırılma mı?

Başlığımıza ikinci bir soru daha ekleyebiliriz. O da, bugüne kadar çok güçlü olmasa da geçerli olan "Krizi geride bıraktık çıkış başladı" senaryosunu çöpe mi atıyoruz? Yurt dışından ardı ardına gelen olumsuz haberleri, 'kriz kahini' sıfatını taşıyan ekonomistlerin verdikleri 'olumsuz' mesajları okuyanlar, psikolojik olarak negatif havanın etkisine girdi bile.

Aynı zamanda Merkez Bankasının faiz indirmeye devam edeceğine dair işaretlere rağmen, Hazine bonosu faizleri yükseldi. Benzer şekilde döviz kurları da bir miktar prim yaptı. Bunlar olurken, borsada günlük sert dalgalanmalar yaşandı.

Bu gelişmeleri nasıl okumak gerekiyordu? Borsa ve fınans servisindeki arkadaşlarımız hafta başından itibaren piyasaları yakından izledi, analistlerle konuştu ve kapak haberimiz ortaya çıktı.

Geçmiş haberlerimizde nasıl haklı çıktığımızı, sadık okurlarımız gayet iyi biliyor. Bu yüzden kapak haberimizin, şu anda gözden geçirdiğiniz yatırım stratejilerinizi yeniden oluşturmanızda önemli bir katkı yapacağına inanıyorum.

Ekonomiyi büyütmek, ailenin gelir düzeyini yükseltmek için kadınların iş yaşamında daha fazla aktif olması gerektiği açık. Bu nedenle kadınların girişimcilik ruhunu desteklememiz gerekiyor. Ne yazık ki bu realiteye karşın son yıllarda kadınların iş gücündeki payı düşüyor. DPT kaynaklı rapora göre, Türkiye'de bu oran 2008 yıl sonu itibariyle yüzde 22'ye geriledi. 20 yıl önce bu oranın yüzde 34 oranında olduğunu anımsatmak isterim.

Kriz döneminde iş arayan kadın sayısında bir hayli artış olması gerçeği öylece duruyor istatistiklerde. Bu olgu, 2009'a ilişkin yüzdeyi bir miktar daha yukarı çekebilir. Fakat, bu oranı hızlı bir şekilde yüzde 30lara yaklaştırabilirsek, ekonomideki büyüme oranını biraz daha hızlandırabiliriz.

İkincisi de girişim ruhunu yansıtan yeni şirket kuruluş savılan. Geçen yıl temmuz ayına kadar aylık 4 binin üzerinde olan yeni şirket kuruluş sayıları, bu yıl sadece haziran ve temmuz aylarında bu seviyeleri yakaladı. Eylül sonu itibariyle yıllık gerileme yüzde 18. Ekonomideki, girişimcilik ruhunun moralitesini gösteren bu sayının yeniden 4 binli seviyelere yükselmesinin, temel ekonomik göstergelerdeki iyileşmeden daha iyi bir ayna olduğu kanısındayım.

İyi bir hafta dileklerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder